5 pasi pentru a te reconecta cu tine si a te bucura mai mult de fiecare clipa

5 pasi pentru a te reconecta cu tine si a te bucura mai mult de fiecare clipa

Reflectii despre ritmul vietii: incetineste si bucura-te mai mult

Pentru multi dintre noi, ultimul an a fost mai mult decat un simplu an calendaristic. A fost un an al schimbarilor profunde, al auto-descoperirii si al provocarilor care ne-au fortat sa ne confruntam cu fricile si credintele care ne-au ghidat viata din umbra pana atunci. Poate ai simtit si tu ca ai fost prins intr-un vartej care te-a facut sa iti pierzi directia, sa te simti obosit si confuz. Asa am simtit si eu.

Inceputuri noi si lectii despre incetinire

Desi acest an a fost unul plin de provocari, am avut si momente de implinire personala – unul dintre ele fiind ca am deschis Yoga Hugger Studio. In toata agitatia legata de acest proces, insa, am realizat ca nu mi-am oferit suficient timp sa ma bucur de aceasta reusita. Si stii ce? Acesta este un pattern comun in viata multora dintre noi – nu ne dam voie sa sarbatorim pasii mici facuti, ci suntem tot timpul cu gandul la urmatoarea tinta.

De ce ne grabim?

Si atunci ma intreb: De ce ne grabim atat de mult? De ce suntem mereu in goana dupa „mai mult, mai repede”? Multe dintre noi traim cu un sentiment constant de urgenta. Avem senzatia ca trebuie sa atingem tot ce ne-am propus in timp record, iar acest ritm rapid ne face sa pierdem din vedere momentele de liniste, momentele de reflectie. De fapt, este posibil sa fi uitat ce inseamna cu adevarat sa traiesti in prezent.

Stim cu totii ca viata este efemera si ca incetinirea ritmului poate contribui la o viata mai echilibrata si mai constienta. Un proverb Zen spune: „Nu trebuie sa fugi catre destinatia finala, pentru ca calatoria este adevarata destinatie.” Noi fugim prin viata, dar adevarul este ca toti avem aceeasi destinatie. De ce sa ne grabim? Viata nu este o cursa, ci o calatorie, iar fiecare pas ar trebui sa aiba semnificatie.

Cum incetinesti si te bucuri mai mult de viata?

As dori sa iti impartasesc cateva dintre lucrurile care m-au ajutat pe mine sa incetinesc ritmul vietii si sa gasesc un echilibru mai sanatos:

1. Perspectiva asupra vietii este totul

Perspectiva asupra vietii este totul. Cum alegi sa vezi viata? Poate parea o intrebare simpla, dar pentru mine a fost o intrebare fundamentala, care mi-a schimbat felul in care traiesc zi de zi. Viata nu inseamna doar ce faci, ci cum o faci. Multi dintre noi suntem tot timpul grabiti, incarcati cu asteptari, cu presiunea de a „face mai mult si mai repede”, de a ajunge „undeva”. Am facut si eu asta mult timp si inca o mai fac uneori. De multe ori m-am simtit obosita, ca si cum totul ar fi un efort continuu. Dar am realizat ca, mai important decat ce facem, este cum alegem sa ne raportam la ceea ce facem.

Am ajuns sa inteleg ca, atunci cand alegi sa te bucuri de ceea ce faci, chiar si cele mai mici momente devin valoroase. Si, da, este o alegere! Poti sa faci acelasi lucru cu zambetul pe buze sau cu frustrare, consumandu-te pe interior. De multe ori, am avut zile in care ma simteam obosita, fara energie, gandindu-ma ca inca mai am de facut tot felul de lucruri. Si totusi, mi-am amintit ca am ales acest drum, ca imi place ce fac si ca nu e nevoie sa dau din mine. Este despre a lasa energia sa curga prin tine si nu despre a o consuma.

Daca vrei sa incerci sa aduci mai multa claritate in viata ta, incepe cu tine. Reflecta la ce iti doresti cu adevarat, ce te face sa te simti bine si ce poti face pentru a aduce mai mult din acele valori in viata ta de zi cu zi.

2. Respiratia constienta

Respiratia constienta este un dar pe care il avem la indemana, iar pentru mine a fost o adevarata salvare in multe momente. Cand am inceput aceasta calatorie a evolutiei spirituale, am fost coplesita de anxietate si cu o minte mai agitata decat o maimuta pe cocaina (asa cum imi place sa spun :)). Nu pot sa vorbesc destul despre minunea respiratiei constiente si cum incetinirea ritmului respiratiei m-a ajutat sa imi linistesc mintea. Respiratia ne ancoreaza in prezent, ne calmeaza mintea, echilibreaza sistemul nervos si, de asemenea, ne energizeaza atunci cand simtim ca nu mai avem nicio putere. Ea misca energia in corp si, pe masura ce respiratia devine mai adanca si mai lenta, simtim cum se reduce agitatia interioara si cum ritmul vietii devine mai usor de gestionat. Cand incepem sa respiram constient, incepem, de fapt, sa gestionam mai bine si lumea din jurul nostru.

3. Conexiunea cu divinul

Momentul real in care am inceput sa ma simt din ce in ce mai bine, sa am speranta si incredere in viata, a fost atunci cand am inceput sa intaresc conexiunea cu Dumnezeu. Stiu ca poate suna simplu, dar pentru mine a fost o adevarata revolutie interioara. La inceput, mi-era greu chiar si sa rostesc cuvantul „Dumnezeu”, aveam tot felul de asocieri negative si chiar am realizat ca eram suparata pe divinitate. Insa, am invatat un lucru esential: nu poti sa iti controlezi mintea sau sa te lupti cu ea la nivel mental, iar la fel nu poti sa te lupti cu intunericul din intuneric. Nu are niciun sens sa raspunzi intunericului cu intuneric. Stiti si vorba aceea: „Razbunarea este arma prostului.” Daca vrem sa iesim din frica, din negativitate, din intuneric, atunci trebuie sa ne indreptam spre lumina, spre divinitate, spre puritate, cu ganduri inaltatoare. Nu ne luptam niciodata cu fricile sau cu gandurile negative; mai degraba le imbratisam cu iubire, lumina si intelepciune.

Conexiunea cu divinul, indiferent de religia sau credintele fiecaruia, este esentiala pentru a ne simti parte dintr-un intreg mai mare decat noi insine. Poate ca divinitatea pentru tine se manifesta prin natura, printr-o putere divina sau prin constiinta universala. Important este ca aceasta conexiune ne ajuta sa intelegem ca viata nu este doar despre noi, ca indivizi. Este vorba despre interdependenta noastra cu lumea inconjuratoare si despre intelegerea faptului ca totul se intampla cu un scop, iar noi suntem o parte importanta din acest intreg cosmic.

4.⁠ ⁠Yin Yoga – o practica de calm si reconectare

Un alt lucru care m-a ajutat sa incetinesc ritmul este practica de Yin Yoga. Este o practica profunda, in care stai cu tine si cu senzatiile din corp, o practica de observatie. In acest timp, daca esti cu adevarat atent, poti observa o multime de tipare si comportamente care se reflecta in viata ta de zi cu zi. Pentru mine, a fost o mare provocare sa raman atata timp in posturi, sa ma confrunt cu senzatiile care apareau in corpul meu. Am observat cum se activa sentimentul de graba, ganduri precum „am altceva mai important de facut” sau „altele sau altii sunt mai importanti decat mine”.

Mi-am dat seama ca, de fapt, eu nu ma prioritam pe mine, nu imi dadeam voie sa fiu acolo, complet prezenta. Yin Yoga mi-a testat rabdarea, dar totodata mi-a si crescut-o. M-a invatat sa stau, fara a face sau a gandi, sa fiu doar acolo, sa ma predau in liniste. A fost o practica de conectare profunda cu corpul, o lectie de relaxare treptata, de deschidere, dar si de auto-ingrijire.

5.⁠ ⁠Discutiile cu ceilalti oameni – despre impartasire si intelegere

Un alt lucru foarte important care m-a ajutat sa fiu mai prezenta si sa reduc presiunea pe care o puneam pe umerii mei au fost discutiile cu ceilalti despre momentele prin care treceam. De multe ori, ne izolam si credem ca doar noi trecem prin situatii dificile, ca doar noi experimentam x sau y lucru. Insa, de fapt, toti experimentam aceleasi trairi, doar ca in contexte si la nivele diferite. Cand te deschizi catre ceilalti, se intampla un lucru magic: te eliberezi de limitari, te deschizi catre univers, iti dai voie sa primesti si sa fii sprijinit de ceilalti. Suntem facuti sa fim impreuna, pentru ca impreuna suntem mai puternici, mai eficienti si mai fericiti.

Nu subestima niciodata puterea unei conversatii. Discutiile deschise si autentice aduc claritate, vindecare si un sentiment de apartenenta. In acele momente de impartasire, simtim cu adevarat puterea conexiunii umane si intelegem ca, indiferent de provocarile fiecarei vieti, nu suntem niciodata cu adevarat singuri.

In final, viata nu este despre a alerga intruna dupa „mai mult” sau „mai repede”. Este despre a invata sa ne acordam timp pentru noi insine, sa traim constient si sa ne reconectam cu adevarat la ceea ce conteaza. Incetinirea ritmului nu inseamna renuntarea la ambitii sau la scopuri, ci mai degraba inseamna sa ne dam voie sa traim fiecare moment cu sens si cu prezenta.

Asadar, iti propun sa faci un pas inapoi si sa reflectezi la ritmul vietii tale. Permite-ti sa incetinesti, sa fii mai prezent si sa apreciezi ceea ce conteaza cu adevarat. Calatoria nu este despre destinatie, ci despre fiecare moment trait cu intentie si cu constienta. Viata este prea scurta pentru a o trai in graba – asa ca opreste-te si bucura-te de fiecare clipa.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.